Néha egy könnyed borozgatás hozza a legjobb ötleteket

Most májusban történt az eset, hogy néhány barátom átjött hozzám egy kis laza esti csevejre. Az apropó pedig az volt, hogy a Laci végre teljes jogú tulajdonosa lett a kis borospincének és a hozzá tartozó fogadónak és pár szobás apartmannak. Ennek örömére természetesen hozzám is elhozott néhány üveggel a pincéje legfinomabb pezsgőboraiból. Ezen nagyon meghatódtam, mert tudta, hogy az az én kedvencem. De az este elején még nem sejtettem, hogy Laci aznap más módon is megváltoztatja az életemet. Legalábbis bizonyos szinten. És bizonyos helyzetekben. Nem kell semmi huncutságra gondolni! A következő történt ugyanis.

Én minden évben kikapcsolom a fűtésemet, amint elérkezik március 15-e. Nem számít, hogy milyen még az idő odakint, ez nálam elvi kérdés, meg persze a számláimnak is van hozzá köze. Most viszont a barátaim sorra kérték tőlem a takarókat, mert nem győzték a hideget. Hát szó, ami szó, tényleg nem volt túl kellemes az időjárás, de azért a bor kellemesen átmelengetett bennünket. Viszont az igaz, hogy nem lehet állandóan így csillapítani a kínzó hideget és ennél valami tartósabb és praktikusabb megoldásra lesz szükségem. Ugyanis a konvektort újra bekapcsolni, miután nyári üzembe helyeztem, nagyon macerás és ráadásul, mire éreztük volna a belőle áradó meleget, addigra véget is ért volna az este.

Ekkor kérdezte meg tőlem Laci, hogy az elektromos falfűtés érdekelne-e. Mondtam, hogy nem tudok róla sokat, de csak beszéljen, mert minden megoldásra vevő lehetek, ami hosszú távon nyújt nekem kényelmet. Biztosított róla, hogy ez olyan megoldás lett. Eddig a pincéje vendégszobáinak felújításáról nem is nagyon beszélt nekünk, mert állandóan el volt havazva, ráadásul, mivel egyikünk sem volt éppen felújítási munkálatokban, ezért nagyon tanácsért sem fordulhatott volna hozzánk, most viszont nekem nagyon jól jöttek a tapasztalatai.

elektromos falfűtés

Azt tudtuk, hogy egy régi parasztházat virágoztatott fel, amiben csupán vaskályhák szolgáltak fűtőeszközül. Laci pedig a vendégek számára valami egyszerűbb megoldást szeretett volna, és persze valami komfortosabbat, de úgy, hogy a hely autentikus hatása is megmaradjon. Miközben a lehetséges megoldások között kutatott, fedezte fel az elektromos falfűtés csodáit. Egy olyan megoldást, ami minden szinten megfelelt az igényeinek. Az elektromos falfűtés nem látszik, nincs hangja, nincs szaga és nagyon egyszerű kezelni is. Roppant biztonságos, gyakorlatilag sohasem kell többet hozzányúlni, miután beépítették a falakba a fűtőszőnyegeket.

Még épp időben volt, a falak még csupaszak voltak és épp azon gondolkozott, hogy milyen burkolatot tegyen rá. Így az elektromos fűtést felszerelő dolgozók előtt semmilyen akadály nem állt, hogy felszerelhessék a fűtőszőnyegeket. Aminek én a legjobban örültem Laci elbeszéléséből, az az volt, hogy a bekért árajánlaton nem változtattak, nem számoltak fel utólag semmit, hanem minden benne volt eleve. Sajnos sokszor futottam bele abba az esetbe, hogy egy vállalkozó alacsonyabb árat mondott, hogy őt válasszam és végül beadta az egyéb költségek számlát is. Itt azonban ettől nem kell tartanom.

Gyorsan elő is kerítettük az én lakásom tervrajzát is és Laci segítségével kértünk egy árajánlatot a cégtől. A válasz már másnap ott volt a postafiókomban, így lelkesen nekiláttam megszervezni az előkészületeket. Persze nem állítom, hogy egy ilyen procedúra egyszerű, de nagyon megéri a befektetett energia. Eddig nem szerettem a telet, de most alig várom, hogy használhassam az új elektromos fűtőrendszeremet! Ezt a rendszert ugyanis sokkal egyszerűbb kezelni, mint a konvektoromat. Nem kell félni a kialvó láng okozta veszélyektől és a hőmérséklet is sokkal egyenletesebb lesz, mivel sugárzó hővel főt és nem a körülöttem levő felmelegített levegő által kell számítanom a felmelegedés élményére.

Ráadásul úgy érzem, hogy nagyon gyorsan, kiegyensúlyozottan és kifinomultan történt az egész beszerelés. Minden a megbeszélt időben történt és a burkolókkal sem nekem kellett egyezkednem, csupán össze kellett hoznom a két szakemberekből álló csoportot. Mikor mindezt elmeséltem lelkendezve Lacinak, ő csak mosolyogva bólogatott, hogy nem utolsó sorban ezért merte nekem ezt a csapatot ajánlani, mert tudta, hogy az én fura precíz, de mégis elvarázsolt személyiségemhez egy ilyen profi csapat összeszokott munkája kell. Másokkal nem tudtam volna mindezt kivitelezni.

Egyelőre kiegészítő rendszerként tekintek ugyan rá, de ki tudja, lehet, hogy megszabadulhatok a gázszámláktól is jövőre!