A szigetüzemű napelem rendszer az új élet kulcsa?

Egy pohár rozéval a kezemben, régi ismerősömet karon fogtam, s éppen az újításairól és nemrégiben meghozott döntéseiről beszélgettünk. A budafoki pezsgő és borfesztivál mindig egy jó ürügy arra, hogy meginvitáljuk régen látott barátainkat, és belevessük magunkat a zamatos borok világába. Az ő véleményére mindig is adtam. Sikeres, szereti az újdonságokat, higgadt és megfontolt a jelleme. Sosem lepődöm meg azon, hogy néhány év alatt milyen hatalmas változásokat kivitelez az életében.

Egy pár hónapja elhatározta, hogy beruház szigetüzemű napelem rendszerre a tanyáján. Két éve vett egy kis telket Pécshez közel. Eleinte csupán egy aprócska veteményes volt kialakítva. Később rájött, hogy érdemes minél több mindent kihozni a hely adta lehetőségekből. Lovakat vásárolt, miután kialakított egy istállót. Azt mondta, hogy szeretné minél kényelmesebbé tenni, egészen otthonossá, ahol jól érezheti magát.

Egész délután a szigetüzemű napelemekről mesélt, hogy miért olyan szuper megoldás számára.

Előnyeként felsorolható egyértelműen a szolgáltatótól való függetlenség.

Egyszóval, ha máshol nincs áram, mert eltépték a vezetéket, vagy épp karbantartás zajlik, nála attól még lehet. Nem érinti az áramemelés, nincsen villanyszámla. Tehát az anyagi szempontok sem elhanyagolhatók. Ugyanakkor a függetlenség mellett némi hátrány is említendő.

Nagy beruházás az akkumulátorok felszerelése, és bár a töltésvezérlők által jelentősen javítható az élettartam, idővel elhasználódnak. Figyelembe kell venni, hogy nyáron túltermelés lehet, viszont ha tartósabb a napfénymentes időszak, emellett hosszú ideig nagy a fogyasztás, akkor könnyen kifuthat a keretből. Mindent összevetve, tanyákon így is olcsóbb megoldás ezt az alternatívát választani a hagyományos áramellátás helyett.

A követező kör rozé mellett, barátom mesélt a pro és kontrák mellett arról is, hogy mely szolgáltatót érdemes választani. A szigetüzemű napelemes rendszerek kapcsán (https://napelemesrendszerek.info/) ezt az oldalt javasolta nekem. Hosszú perceken át áradozott arról, hogy óriási lehetőséget rejtenek magukban ezek a rendszerek olyan egyéneknek, akik egy picit elvonultabb, nyugalmasabb életre vágynak, a világ egy távolabbi kis zugában. Láttam a szemében, hogy rálelt egy újabb hobbira az életében, amely tulajdonképpen kikapcsolódás, és szórakozás is egyben. Pedig annak idején nem tűnt egy vidéki típusnak, inkább sietős, folyton lendületben lévő, pörgős városi fazonnak látszott. Egészen meglepő módon egy borfesztiválon kaptam felvilágosítást a tanyasi élet örömeiről, és a napelemekről.

– No de mi a helyzet a szolgáltatóval? Mi alapján választottál céget? – kérdeztem tőle két hörpintés között.

– Az én első szempontom az volt, hogy élvonalbeli és nagy múltú, tapasztalt cégről legyen szó. Az sem elhanyagolható, hogy egyénre szabott ajánlatokat adjanak kedvező árral – felelte.

– Ezeken kívül miért éppen rájuk esett a választásod? – faggattam lelkesen.

– A minőség iszonyú fontos szerintem, de hát miért éppen tőlem kérdezed? – felnevetett.

– Amiért mindig is adtam a véleményedre – hozzáfűztem pirulva.

– Jó, jó. Ez kedves. Visszatérve a témára, tudod azóta hihetetlenül megváltozott az életem, szerintem el se tudod képzelni mennyire.

– Kifejtenéd?

– Tudod, hogy régebben nem gondolkodtam azon, hogy mennyire figyelek a környezetemre, ahogyan azzal sem foglalkoztam, hogy milyen mértékben törődöm az egészségemmel.

– Úgy érted a napelemes tanyás váltásod óta környezetbarát lettél?

– Ahogy mondod! Ezelőtt fogalmam sem volt róla, hogy milyen pazarlóan és kizsákmányolóan élek. Nem volt rám jellemző a spórolás, de hát ismersz. Lehet, hogy a te szemedben egy hős vagyok, aki sikereket ért el az életben, de az igazi, mély személyiségbeli változásommal manapság jöttem tisztába.

Barátom szónoklata igazán meglepett. Örültem az ő boldogságának, és még aznap este megnéztem az általa javasolt weboldalt, és utánaolvastam ezeknek a rendszereknek.