Keverni? Soha…

Nos, hamarosan itt a szilveszter, és eszembe jutott az egyik kedvenc történetem, ami ehhez kapcsolódik. Hát mi más lenne a helyszín, mint egy szilveszteri parti? A Balaton déli partján voltunk, egy kis faluban. Egyik ismerősünk hívott el minket, illetve egy egész nagy csapatot. Alkoholból volt minden, ami legjobban fogyott, az a pezsgő és a bor. Habár keverni nem nagyon ajánlatos. Mi ennek ellenére bajnokságot rendeztünk több versenyszámban, a kedvencem a sörpong volt. Ez a hazánkban is egyre elterjedtebb (egyetemisták körében) sportágban az az igazán nagyszerű, hogy bármivel lehet játszani. Én csak egyszer játszottam sörrel, általában whiskyvel vagy borral. Ezen a bulin szinte minden ital megvolt a poharakban. A csapattársammal próbáltuk úgy inni, hogy ne legyenek végzetes eredmények. Persze ez a próbálkozás nem sokat ért. Én nagyjából emlékszem az est hátralevő részére, a barátom azonban kevésbé. Másnap néhány lila folttal, és egy kitört foggal találtunk rá az egyik szobában, a kupi alján. Ő persze nem tudta elmondani, hogy mi történt vele, a házigazda közölte velünk, hogy leesett a pince lejáróján. „Van pince?” Hangzott a válasz attól, aki egyébként már a második szilveszterét töltötte ott. A pincét végül megtaláltuk, a fogát viszont nem. Így fogpótlásra volt szüksége.

A kollégiumban utána néztünk a fog implantátum áraknak. Hát nem olcsó mulattság, az biztos. Egy híd olcsóbb, viszont ez előnyösebb. A hídnál piszkálni kell a többi fogat is, amik a hiányzó fog mellett vannak, meg kell őket csiszolni. Ezzel szemben az implantátumnál ilyet nem kell. Tulajdonképpen egy csavart raknak be, melynek van egy belső menete is, amire különböző felépítményeket lehet helyezni. Nem tudom mik azok, az orvos majd megmondja.

Az implantátumok titán-ötvözetekből, vagy cirkóniumból készülnek. És ezek között is vannak minőségi osztályozások. Ezért az árakban vannak különbségek. Más élményt biztosítanak a full-extrásak, mint a többi, de a rágóképességet mindegyik helyreállítja. Az orvos az előzetes felmérésen felmondja, melyik ajánlott.

Szerencsére szinte mindenki kaphat implantátumot, kevés olyan betegség van, ami megakadályozza, vagy nagyobb körültekintésre ad okot. Viszont nem szól örökre. Olyan 10-15 évente cserélni kell, egyszerűen elhasználódnak. De még így is megérheti, bár nekem nincs ezzel tapasztalatom. Majd a barátomnak lesz. Már amennyiben a szüleinek be tud adni egy olyan sztorit, amiben nem azért vesztette el a fogát, mert „kissé” túlzásba vitte az alkoholt.