Cégalapításról beszélgettünk a borfesztiválon

A múlt hétvégén borfesztiválra mentünk a barátainkkal. A cégalapítás talán nem hangzik olyan borfesztiválra illő, laza témának, amiről barátok beszélgetni szoktak. A barátunk viszont azelőtt nem sokkal indította útnak saját cégét, engem pedig érdekelt a folyamat, ugyanis én is cég elindítását tervezgetem.

A barátom mesélte, hogy sok gondja volt a dologgal. Például az, hogy már minden megvolt, ami kell, kivéve a cég székhelyét. Azonban minden megoldódott szinte azonnal, miután rátalált a TopCegalapitas nevű weboldalra.

Hatalmas segítség a cégalapításban

Miután kihevertük a borfesztivált, én is rákerestem az oldalra. A TopCegalapitas hatalmas segítség mindenkinek, aki cégalapítás szempontjából valamilyen fázisban tart.

Az oldal fontos információkat kínál azoknak, akik egyelőre csak ismerkednének a cégalapítás egyáltalán nem egyszerű folyamatával.

Összeszedett lépésekből álló tájékoztatókat ad azoknak, akik már a cégalapításhoz szükséges papírmunka megkezdése előtt állnak.

Segít a papírok elintézésében azoknak, akik már tényleg nagyon készen állnak saját cégük törvényesítésére és indulására.

De szintén lépésekbe szedett összefoglalót kínál arról is, hogy mit nem szabad elfelejteni azután, hogy megtörtént az aláírás. (Ezután is van ugyanis egy-két bejelenteni való ahhoz, hogy a cég tényleg teljesen törvényes keretek között működhessen.)

A tájékoztatáson és a papírmunka lebonyolításán kívül a TopCegalapitas akkor is tud segíteni neked, ha a céged elindításának egyetlen akadálya az, hogy nincs székhelyed. Az oldal ugyanis székhelyszolgáltatásal is foglalkozik. Ráadásul ha ezt igénybe veszed, nem kell fizetned a cégalapítás papírmunkájához kapcsolódó egyéb költségeket.

Az oldalon kétféle székhelyszolgáltatás közül választhatsz. Ha úgy gondolod, menő lenne, jól nézne ki a weboldalon, névjegykártyán stb. egy budapesti székhely, akkor igényelhetsz ilyet is. Ha pedig iparűzési adó-mentes céget szeretnél, Újlengyelben is választhatsz székhelyet.

A TopCegalapitas szerint ezeket kell mindenképp megtenned, mielőtt elkezded intézni a papírmunkát

Számomra a leghasznosabb tájékoztató az oldalon az volt, ami azt szedi lépésekbe, mit kell elintézni még a papírmunka elindítása előtt (leginkább ugyanis ebben a fázisban tart saját cégecském).

A legfontosabb teendő egy könyvelő felkeresése. Illetve az, hogy alaposan tisztázzunk vele néhány nagyon fontos kérdést. A könyvelőnél kell meghatározni, hogy ki legyen a cég ügyvezetője, és milyen járulékok fizetendők utána. Itt kell eldönteni azt is, hogy mi lesz a leginkább megfelelő cégforma. Illetve egy adózási nyilatkozatot és az adózási forma ügyét is tisztázni kell.

A könyvelő felkeresése után a második lépés még néhány dolog egyéni átgondolása. Meg kell határoznunk, mi lesz a pontos cégnév. Ki kell választani a leendő székhelyet (vagy igényelni a TopCegalapitas-nál). Meg kell határozni, pontosan mik is a cég feladatai, hatásköre. Illetve meg kell állapítani a jegyzett tőkét és tisztázni kell a befizetés részleteit.

A TopCegalapitas remek tájékoztatóinak hála bárki számára világossá válik, hogy céget alapítani egyáltalán nem egyszerű. Ugyanakkor az oldal mégsem beszél le senkit, hiszen érezhető rajta, hogy bárkinek, aki kész elindulni ezen a bonyolult folyamaton, annak szakszerű segítséget biztosít.

A tájékoztatókat olvasva számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy ezt-azt le kell még tisztáznom. Ha viszont valóban készen állok majd az indulásra, már tudni fogom, hová kell forduljak segítségért.